Gyakorlatok a nyak és a gallér zónájához, masszázs. Hogyan készítsünk video oktatóanyagokat

A gerinc és a nyak fontos testrész, mert itt átjutnak az agyat tápláló létfontosságú erek és idegek. A fej megfelelő helyzetével (a fül középpontjának vetülete egybeesik a váll közepével) a gerinc terhelése kicsi - 5 kg. Ha a fej 2 cm-rel megdől, megduplázódik, ami izomgörcshöz, az erek és az idegek összenyomódásához vezet.

Emiatt a nyaki fájdalom mellett fejfájás, gyors szívverés is jelentkezik. Az erek összenyomódása miatt az agy nem kap elegendő oxigént és táplálékot, emiatt a szív gyorsabban ver. Így keletkezik a megnövekedett koponyaűri nyomás - a fő javallat a masszázshoz vagy gyakorlatok a nyak és a gallér területére.

Javallatok és ellenjavallatok

A testmozgás segíthet, ha fáradtságot, nyaki fájdalmat és duzzanatot érez. Az osteochondrosis enyhe foka miatt kellemetlen érzés jelentkezhet, a pangó nyirok miatt duzzanat állhat fenn. A torna képes megoldani ezeket a problémákat, ha nem hanyagolják el őket, különben orvoshoz kell fordulni: egy neurológushoz és egy ortopédhez.

A méhnyak-gallér zóna torna szerepet játszik ezeknek a betegségeknek a megelőzésében és egy kiegészítő kezelésben, valamint javítja a bőr és az izmok állapotát.

A töltés általános jelzései

 • A nyaki izmok görcse.
 • Osteochondrosis.
 • Az intervertebrális lemez kiugrása a gerinccsatornába (kiemelkedés).
 • A villódzás és a szédülés megjelenése.
 • Gyors pulzus.
 • Magas vérnyomás.

Gyakorlatok a nyak és a gallér zónájához, masszázs. Hogyan készítsünk video oktatóanyagokat

 • Vegeto-vaszkuláris dystonia.
 • Csökkent teljesítmény, zavaró memória és figyelem.
 • Rachiocampsis.
 • Az egyensúly elvesztése.
 • Alvászavar.
 • Fáradtságérzés, a fej és a nyak kellemetlensége.

Az izom-csontrendszer, a nyaki gerinc megbetegedéseinek megelőzése érdekében fontos rendszeresen gyakorolni azokat, akik

 • A számítógép mellett ülő munkát végez.
 • Kénytelen arra, hogy a fejét hosszú ideig egy helyzetben tartsa (például hosszú megfigyelés vagy telefonos beszélgetés közben).
 • Műtéti beavatkozások után rehabilitáció alatt áll.
 • Állandó stresszben van.
 • A fej ösztönös nyomása a vállak miatt görcsök jelentkezhetnek.
 • Idős korban van.

Ellenjavallatok

A torna káros lehet, ha nem tartja be a végrehajtásának szabályait, vagy nem tudja, mikor kell abbahagyni. Vannak olyan helyzetek, amikor nem hajthat végre gyakorlatokat, vagy jelentősen csökkentenie kell azok intenzitását.

Az abszolút ellenjavallatok a következők:

 • A vérnyomás több mint 180–110.
 • Glaukóma.
 • Súlyos rövidlátás (több mint 6 dioptra).
 • Aritmia.
 • Legutóbbi szívroham vagy stroke.
 • Az aorta aneurizma (tágulása).
 • SARS, influenza, egyéb fertőző betegségek súlyos formában.
 • Súlyos gerincsérülések.

 

A méhnyak-gallér zóna gyakorlása testgyakorlási orvos felügyelete mellett végezhető. Ezek végrehajtásakor figyelni kell az egészségi állapotra.Ha a gyakorlat élvezetes, növelheti az ismétléseket. Ha fejfájást, kényelmetlenséget szenved a nyakon, zajt vagy levegőhiányt tapasztal, a programot módosítani kell.

Masszázs

A nyaki-galléros zónához tartozó gyakorlatok bemelegítést igényelnek masszázs technikák alkalmazásával. Fel kell készülni a tornára, akkor a gyakorlatokat könnyedén, kellemesen és hatékonyan hajtják végre. Elengedhetetlen a mellkas, a váll és a nyak pihentető masszázsa.

Lehetséges, hogy fekve (így az izmok jobban ellazulnak, és a masszázs hatékony) ily módon:

 1. Erős nyomással végzett simogató mozgásokat az egész nyaki-gallér zónában el kell végezni. A nyak elejétől kezdve a simogatást a kulcscsontoktól az állig, a hátuljától és az oldalától pedig felülről lefelé, a vállig végzik. A vállakat a kulcscsont végétől a könyökig simogatva melegítik, miközben a nyomás növekszik. Hasonló melegítést kell végezni 2-3 percig.Gyakorlatok a nyak és a gallér zónájához, masszázs. Hogyan készítsünk video oktatóanyagokat
 2. A mellkas közepétől a kulcscsontok szintjén helyezze el a tenyerét. A bőr nyújtása és simítása a vállak felé sima mozdulatokkal történik. Tízszer meg kell ismételni, majd ökölbe kell hajtania a kezét, és ismételje meg ugyanazokat a mozdulatokat nagy nyomással a megadott számú alkalommal. Ez a masszírozó mozgás megakadályozza, hogy a szegycsat bilincsek bordaközi neuralgiát okozzanak.
 3. A bal kéz a jobb vállon, a jobb a bal oldalon. Közepes erővel meg kell szorítani a vállizmokat, kissé felfelé húzva, a váll teljes hosszában. Ezt a technikát ötször hajtják végre.
 4. Ezután hüvelykujjával meg kell mosnia a nyaki-gallér zónát a kulcscsontoktól a vállakig, nagy amplitúdójú köröket leírva. Az érzések alapján kényelmes nyomóerőt választunk a különböző zónákban. Az így kialakított zónákat négyszer végzik mindkét oldalról.
 5. A mutató-, a középső és a gyűrűsujj az occipitalis kiemelkedés alatt helyezkedik el. Körkörös mozdulatokat kell végezni az óramutató járásával megegyező irányban, fokozatosan lefelé haladva a vállig (a mozgásokat fentről lefelé, a nyirokfolyás mentén végzik). Ez a masszázs 1 percet vesz igénybe.
 6. Szükség van oldalra fordítani a fejét, hogy megjelenjen az izomkönnyebbülés. A hosszú kiálló izom a hüvelykujj és a mutatóujj köré van tekerve. Ezután lassan, kis nyomással meg kell húznia a kulcscsontot. Így az izmot ötször gyúrjuk mindkét oldalon.
 7. A középső, a mutató- és a gyűrűsujj hátul a nyak tövében, a hetedik csigolya kiemelkedésének régiójában található. Szükséges, hogy mindkét kezét egyidejűleg a nyak mentén fussuk a közepétől a széléig, a vállöv mentén. A mozgásokat 2-szer hajtják végre az egyes csigolyák szintjén (14-szer). Fontos, hogy a masszázs során ne érjen a csontokhoz, hanem csak az izmok ellazításához.
 8. Végül masszírozza a fejet és a fül mögötti területet. A rák kezét úgy kell elhelyezni, hogy a hüvelykujjak a fej hátsó részéhez közeledjenek az aurikulum mellett, a többiek pedig az egész fejen helyezkedjenek el. A masszázs mindkét kéz összes ujjának egyidejű körkörös mozdulataival történik. 2-3 percig kell végrehajtani, amíg a feszültség teljesen megszűnik.

A masszázst a legjobban 2 alkalommal lehet elvégezni - a torna elején és végén. A beavatkozás után ajánlott egy nyújtás segítségével ellazulni: nyomja bal kezének fejét a sarkára, döntse jobbra. Ezután váltson oldalt. Nem szabad kellemetlenséget okoznia.

Gyakorlási technikák

A nyak fő mozdulatai lefelé, felfelé, oldalra. Kecsességük és izomszépségük támogatása érdekében több gyakorlati kategória létezik. Mindegyik terhelést ad egy adott típusú izomnak. Előadás előtt a kiindulási helyzet be van kapcsolva: ül vagy áll.

A hátnak egyenesnek kell lennie, a karoknak a test mentén vagy a deréknál kell lenniük. Fontos kerülni a testmozgásokat a nyak elfordításakor és billentésénél. Ha bármilyen gyakorlat kényelmetlenséget okoz, abba kell hagynia a gyakorlását.

GyakorlatIzomcsoportok
"Oh-oh", oldalhajlások, pörgések, gallérA nyak oldalsó izmai és a mellkasi és nyaki gerincet összekötő izmok
Forgások, vonóerő, occipitalis görgőMinden nyaki izom
Nyak nyújtás, előre hajlítás, "álla a mellkasig"Hátsó és elülső izomcsoportok
Fűzze be tűpózban, pillangóban és egyéb gyakorlatokban a vállöv izmai számára (alább ismertetve)Egyéb izmok (váll, állkapocs, hátizmok)

Fordul és billen

Az ebbe a kategóriába tartozó összes gyakorlatot 4 megközelítésben hajtják végre, 10 mozdulatot végeznek egy megközelítésben. Az oldalra fordulás növeli az ízületek mobilitását és megakadályozza a só lerakódását a nyak tövében. A kiindulási helyzetből belégzés közben finoman jobbra kell fordítania a fejét, majd kilégzéskor vissza kell adnia. Ezután meg kell ismételnie a fordulatot a másik irányba.

 • Oldalsó lejtők. Belégzéssel végzik, kilégzéskor ki kell igazítani a nyakat. Fontos, hogy egyéni dőlésméretet válasszon, és ne tegye túl az izmokat.

  Gyakorlatok a nyak és a gallér zónájához, masszázs. Hogyan készítsünk video oktatóanyagokat
  A nyaki-gallér zónára vonatkozó gyakorlatok a gerincbetegségek hatékony megelőzését jelentik.
 • Álla a mellkasáig.
 • Belégzés közben a fejet óvatosan a mellkas felé kell dönteni. Ebben a helyzetben kell maradnia 15-25 másodpercig, és vissza kell jönnie a kilégzésre. Fontos, hogy mélyen, egyenletesen és lassan lélegezzen, ne tartsa vissza a lélegzetét.
 • Forgás.
 • Olyan technika, amelyet rendkívül körültekintően kell végrehajtani. Forgatásokat kell végrehajtani, megpróbálva megérinteni a mellkasát és a hátát a fejével, ha nehéz, csökkentheti a sugarat. Nem szabad megengedni az ízületek kellemetlenségét vagy ropogását. 5 forgatásonként változtassa meg az irányt.

Váll és kar forgása

A mellkasi régió kombinálva van a hosszú nyaki izmokkal. Megerősítésükhöz nem elég csak a nyakkal dolgozni, össze kell kötni a vállát és az összes karját.

Váll forgása

Kétféle módon hajtják végre: könyöknél hajlított karokkal vagy egyenesen. Fontos megjegyezni, hogy a vállízület nincs megerősítve semmilyen további anatómiai szerkezettel, mint mások. Dislokációjának valószínűsége csak az izomtónustól függ, ezért az élesség itt teljesen haszontalan.

 1. Fel kell kelnie, nyugodtan kell lélegeznie.Gyakorlatok a nyak és a gallér zónájához, masszázs. Hogyan készítsünk video oktatóanyagokat
 2. Emelje fel a karját, és könyökével vagy kezével (egyenes karokkal) lassan írjon le egy kört.
 3. 10 körenként változtassa meg a forgásirányt. 2 megközelítést kell végrehajtania, a megközelítés 20 kört tartalmaz: 10 az egyik irányba és 10 a másik irányba.

A különböző irányú egyidejű vagy váltakozó forgatás javítja az agy működését - kiváló mentális bemelegítés a munkanap alatt.

A váll felemelése és nyújtása

Ezt a gyakorlatot 3 sorozatban hajtják végre, mindegyiken 5 gyakorlat mindkét oldalon:

 1. Stabil helyzetben kell állnia, meg kell hajlítania a karját és a csípőjére kell helyezni.
 2. A vállat fel kell emelni, hogy egybe essen az állával.
 3. A fejet balra kell fordítani, majd a fej hátsó részét a vállra kell helyezni.
 4. A póz 30-40 másodpercig tart, majd óvatosan ki kell igazítania a nyakát.

"Kezek törülközővel"

Edzésenként 2 sorozatban teljesítve.

Egy készlet 10 gyakorlatot tartalmaz:

 1. Vegyen egy törülközőt, és egyenesen kinyújtja karjait egy olyan helyen, maga előtt.Gyakorlatok a nyak és a gallér zónájához, masszázs. Hogyan készítsünk video oktatóanyagokat
 2. A kezeket fel kell emelni, és a fej mögé kell venni.
 3. A törülköző hosszának olyannak kell lennie, hogy a kezek és a vállak egy vonalban legyenek.
 4. A könyökeket derékszögben kell hajlítani, és a lehető legalacsonyabban leereszteni.
 5. Ebben az állapotban a kezek feszültek, 10-20 másodpercig kell tartani.

Kéz átadása a fej mögött

 1. Mindkét kezébe törölközőt, botot vagy övet kell vennie, hogy a kezek és a vállak egy egyenes vonalban legyenek.
 2. Ezután meg kell emelnie és a kezét a feje mögé kell vennie.
 3. A váll külső részén érezni kell a feszültséget.
 4. Fontos, hogy minél tovább maradjon ebben a helyzetben. A test kissé előre billenthető.

Ezt a gyakorlatot megközelítésenként 10 alkalommal hajtják végre. Az edzés 3 szettet tartalmaz.

Nyakmozgások

A nyak és a gallér zónájának gyakorlása 5 csoportot tartalmaz. A nyakmozgás az az alapvető kategória, amelyre a legtöbb torna gyakorlat épül.

Nyak nyújtás kézzel

Ezt a gyakorlatot nagyon óvatosan, simán, hirtelen mozdulatok nélkül kell végrehajtani, és nem kell nagy erőt kifejteni. Kiinduló helyzet: ül vagy áll egyenes háttal, vagy kemény, egyenletes felületen fekszik, törölközőtekercs a nyak alatt. Az utolsó kiindulási helyzetű gyakorlat gyengédebb.

Akkor ajánlott 2 megközelítést végrehajtani, ha egy gyakorlatban 5 gyakorlat van:

 1. Úgy kell tennie a kezét, hogy a hüvelykujj az alsó állkapocs szögében legyen, a többiek pedig a fejtámlán legyenek.Gyakorlatok a nyak és a gallér zónájához, masszázs. Hogyan készítsünk video oktatóanyagokat
 2. A fejet lassan fel kell húzni a gerincvel párhuzamosan.
 3. Fontos, hogy állát párhuzamosan tartsa a padlóval.
 4. Szükséges a fej mikro mozgása, elkerülve az erős hajlításokat.
 5. Ezt a technikát összehasonlítják a parafa eltávolításával egy üvegből.

A nyak hátsó vonóereje

 1. A nyelv hegyét a felső szájpadhoz kell nyomni a fogak mellett.
 2. Most kicsit le kell engednie az állát.
 3. A fejet előre kell tolni és kissé lefelé, hogy a vállak mozdulatlanok legyenek.
 4. Öt másodpercig ebben a helyzetben kell maradnia, majd kilégzéskor térjen vissza a kiindulási helyzetbe. A visszatérést ugyanazon a pályán végzik, vagyis először fel, majd vissza.

Ismételje meg 4 sorozat 5-ször.

Nyakszirti gerinc

Ez az expozíciós módszer támogatja a nyaki gerinc természetes hajlítását, az izmokat és a csontokat a kívánt formába hozza. És ami a legfontosabb, nagyon egyszerű végrehajtani. A törülköző henger alakú.

Gyakorlatok a nyak és a gallér zónájához, masszázs. Hogyan készítsünk video oktatóanyagokat

Ezután a hátadra kell feküdnöd, a tarkód alá tedd, és ellazulnod kell, hogy a fejed kissé hátradobódjon. Tíz percig kell feküdnie, majd óvatosan kelni. A kellemesebb hatás érdekében zenét játszhat. Edzésenként 1 alkalommal kell elvégeznie a végén.

Stretching gyakorlatok

Ez a gyakorlati kategória nem közvetlenül a nyak-gallér zónának szól, de erős pozitív hatást gyakorol rá.

"Leengedett vállsal nyújtózkodni"

 1. A karnak a könyökcsuklónál meg kell hajolnia és a háta mögött kell lennie.Gyakorlatok a nyak és a gallér zónájához, masszázs. Hogyan készítsünk video oktatóanyagokat
 2. A tenyert merőlegesen tartják a hátra úgy, hogy a kisujj megérintse a gerincet.
 3. A másik kezével megfoghatja a csuklót, vagy ugyanabba a helyzetbe hozhatja. Ebben az esetben érezni kell a váll hátsó izomcsoportjának feszültségét.
 4. Fontos, hogy nyújtáskor ne tartsa vissza a lélegzetét, és ne szakítsa meg ritmusát.

Ez a szakasz 1 percet vesz igénybe.

"A felső trapézizmok nyújtása"

A trapézizom három részre oszlik, összekapcsolja a nyaki és a mellkasi régiókat, így a gyakorlat a vállakat és a nyakat egyaránt érinti. Az előadás során a felső rész, amely a nyak területén fekszik, főleg részt vesz.

 1. Le kell ülnie vagy stabil helyzetben kell állnia, ki kell igazítania a hátát. A légzésnek egyenletesnek kell lennie, késedelem nélkül.
 2. Jobb kezét a háta mögé kell tennie, a másikat összekulcsolja a csuklóját.Gyakorlatok a nyak és a gallér zónájához, masszázs. Hogyan készítsünk video oktatóanyagokat
 3. Bal kézzel húzza a jobb oldalt lefelé és balra.
 4. Ugyanakkor balra kell döntenie a fejét.
 5. 10-20 másodpercig fenn kell tartani a feszültséget. Kész edzésenként ötször.

A lapocka lift kinyújtása

Az emelő lapocka izom összeköti a nyakat és a vállövet is. Olyan érzés, mintha az oldalsó nyakat és a hátat be kellene vonni.

A gyakorlatot széken ülve hajtják végre:

 1. Jobb kezével meg kell markolnia a széket a hát közepén.Gyakorlatok a nyak és a gallér zónájához, masszázs. Hogyan készítsünk video oktatóanyagokat
 2. Meg kell próbálni az állát a lehető legjobban a mellkasához engedni, a fülét pedig a bal vállához.
 3. Lassan forgassa a fejét ellentétes irányba (45 fokos szögben) ugyanazon az úton.
 4. 5 másodpercig a jobb és a bal vállnál kell elidőzni.

20 alkalommal 2 megközelítést kell végrehajtani.

A vállon át nyújtva a karokat

Gyakorlatok a nyak és a gallér zónájához, masszázs. Hogyan készítsünk video oktatóanyagokatHa ezt a gyakorlatot helyesen hajtják végre, erős feszültség érződik a váll elülső izmaiban:

 1. Az egyik kar előre van nyújtva, és egyenes állapotban megközelíti a szemközti vállat.
 2. A másik kezét derékszögben kell meghajlítani a könyöknél, és a könyökben vagy az alkarban nyomja az egyenes karra, közelebb nyomva a testhez.
 3. A lehető leghosszabb ideig ebben az állapotban kell maradnia.

Nem görnyedhet a hátad, hanem egyenesen kell tartanod: a gyakorlat minősége ettől függ. Fontos, hogy ne próbálja a karját a könyök fölé nyomni a váll területén.

Egyéb pózok és gyakorlatok

"Pillangó" gyakorlat

Ez a gyakorlat a jóga testtartásokhoz kapcsolódik, és a test egészére hatással van. A csípő és a hátizmok megerősödnek, pozitívan hat a testtartásra, és nő a csípőízületek mobilitása. A lányok számára ez a gyakorlat segít enyhíteni a PMS fájdalmát.

Végrehajtási parancs:

 1. Szükség van leülni, szétteríteni a lábát és térdre hajlítani.
 2. A lábakat össze kell hozni úgy, hogy belülről érintsék egymást.
 3. A kezeknek meg kell ragadniuk a lábakat, és a lehető legközelebb kell vinniük őket az ágyékhoz. Nem szabad tépnie a térdét, de nehéz lesz első alkalommal megtenni.Gyakorlatok a nyak és a gallér zónájához, masszázs. Hogyan készítsünk video oktatóanyagokat
 4. Késedelem után fel kell emelnie a térdeit, és meg kell próbálnia összekapcsolni őket, majd újra a padlóhoz kell nyomni őket.

Segíthet magának a kezével. Fontos, hogy ne görnyedjen el, nyújtsa fel a feje tetejét. A hátizmok megerősítéséhez a lehető legnagyobb mértékben előrehajolhat. Tízszer meg kell ismételni, 2 csoportra osztva. 40 másodpercig kell tartania a pózt.

"Nyakörv" gyakorlat

Ennek a gyakorlatnak az a célja, hogy mozgassa a nyak forgási központjait, és érintse az összes csigolyát. A nyak apró izmait kidolgozzák.

 1. Mindkét kezével meg kell ragadnia a nyakát, hogy gallért kapjon: hüvelykujj az áll alatt, az összes többi - mögött.
 2. Anélkül, hogy megnyomná a nyakat, gyengéd mozdulatokkal, minden irányban felváltva döntse meg.
 3. Most a kezét a nyak közepére kell mozgatnia: a hüvelykujjaknak a gége kiemelkedésén kell lenniük.
 4. Meg kell ismételni a kanyarokat.
 5. 5 percig kell elidőznie az élpontokban.
 6. Ezt követően fontos, hogy a kezét a nyak alsó részéhez mozgassa, majd megragadja a trapézizom területét, és ismételje meg a gyakorlatot.

Edzésenként 2-szer 5-ször kell teljesítenie.

"Oh-oh" gyakorlat

Gyakorlatok a nyak és a gallér zónájához, masszázs. Hogyan készítsünk video oktatóanyagokatEz a technika a nyak oldalsó izmainak nyújtására és megerősítésére irányul (mind a saját kicsi, mind pedig azok, amelyek a nyakat a mellkasi régióhoz kötik):

 1. Az első szakasz a feszültség. Tegye a bal kezét a fülére a tenyerével.
 2. Érdemes ilyenkor balra dönteni a fejét, ellenállva a másik kéz mozgásának. A feszültséget érezni kell a nyak bal oldali régiójában.
 3. 10-15 másodperc múlva a bal tenyerét a nyakára kell tennie a váll és az állkapocs között, ezzel támogatást létrehozva.
 4. Ezt követi a nyújtási szakasz. A fej jobbra dől, bal kéz nyomásának hatása alatt.
 5. Ezt a gyakorlatot legalább 40 másodpercig kell elvégeznie, majd a másik oldalon kell elvégeznie.

A gerinc és a nyak egészségének megőrzése nemcsak azért fontos, mert létfontosságú képződmények vannak, hanem azért is, mert a hajlam mindig is az ember egészségtelen állapotának jele volt. A nyak-gallér zóna, a hát és a nyak izmainak gyakorlása az osteochondrosis és általában az izom-csontrendszer betegségeinek megelőzésére szolgál.

Videó a nyak és a gallér zónájának gyakorlatairól

Videó gyakorlatok a nyak és a gallér zóna ellazítására:

Értékeld a cikket
Kozmetológia és plasztikai sebészet nőknek. A megjelenés javítása. Az arc és az arc javításának módjai, módszerei, eljárásai
Hozzászólni

Arc

Lábak

Haj