A rúd sora lejtőn az övhöz. Végrehajtási technika fordított, széles, keskeny fogású lányok számára, mely izmok működnek

Az erős hát nem csak a gyönyörű testtartás, hanem az egészség garanciája is. A test hátsó részének fejlett izomzata a gerincet anatómiailag helyes helyzetben tartja, és megvédi a háztartási és sportos sérüléstől. Ezért olyan gyakorlatok végrehajtása, amelyek célja a hátizmok erősítése és edzése, kötelező a lányok és a nők számára.

Ennek az izomcsoportnak az egyik leghatékonyabb sportmozgása a súlyzó behúzása a derékig.

Lényeg és alapelvek

A derékig érő súlyzósor alapvető több ízületes gyakorlat. Megvalósításának folyamatában a hát, a deltoid és a váll izmainak összes nagy izma részt vesz a munkában.

A rúd sora lejtőn az övhöz. Végrehajtási technika fordított, széles, keskeny fogású lányok számára, mely izmok működnekA fő dolgozó izmok:

A széles hátizomNagy izomcsoport, amely alakítja a hát erősségét és megjelenését. Ennek az izomcsoportnak a fő feladata a kar elrabolása a test vonalán túl. A lat a pálya legalsó pontján szerepel a munkában, és a mozgás teljes tartományában látja el funkcióit.
Gyémánt alakúKicsi, szimmetrikus, izmos a hát felső részén. A trapézizmok alatt található. A rombusz fő feladata a pengék összefogása. Ez az izomcsoport szerepel a pálya tetején lévő munkában, és addig segíti a rúd meghúzását, amíg az a testet nem érinti.
Trapéz alakúPáros izom, amely a gerinc mentén fut a hát felső harmadában. Amikor a súlyzó sort derékszögben végezzük, a rombusz alakú izmok stabilizátorként működnek. Megtartják a vállízületet a megfelelő helyzetben, és megakadályozzák, hogy egyenesen elkerekedjen a súlyzó súlya alatt.
Hátsó deltoid izmokVegyen részt a váll hátának elrablásában. A markolat szélességétől függetlenül jelentős stresszt tapasztalnak.
Hosszú hátsó nyújtókPárosított izomcsoport, amely a gerinc mentén helyezkedik el a hát alsó részén. A mag izomcsoportjára utal. Hosszú alakja van. Függőlegesen orientált. Az „oszlopok” fő feladata a test egyenesen tartása. Amikor súlyzó sort végeznek lejtőn, a fő terhelést a hosszú nyújtókra helyezik, hogy az ágyéki gerinc biztonságos helyzetben legyen. Mielőtt elkezdené a vontatási gyakorlatokat a háton, fontos intenzív és jó minőségű bemelegítést végezni ennek az izomcsoportnak.
A rúd sora lejtőn az övhöz. Végrehajtási technika fordított, széles, keskeny fogású lányok számára, mely izmok működnek
Dolgozó izmok a gyakorlat során "súlyzó behúzása az öv hajlásában"

Végrehajtási technika

A hajlított súlyzósor mechanikája egyszerű és egyértelmű. A gyakorlat végrehajtásának technikája azonban alapos betartást igényel. A mozgás során egy lánynak vagy nőnek számos paramétert kell kontrollálnia, amelyek a gerinc és a vállöv helyes helyzetéhez kapcsolódnak. A kezdők számára is nehéz fenntartani az egyensúlyt a súlyzó leeresztésének és emelésének folyamatában.

Ahhoz, hogy a súlyzó sort biztonságosan hajtsa végre az övvel szöget zárva, a következő ajánlásokat kell betartani:

1. A rúd meghibásodása vagy emelése. A gyakorlatok végrehajtása során az edzőteremben részt vevő lányok a súlyzó kétféle módjának egyikét használhatják: a padlóról vagy az állványokról. A második lehetőség kényelmesebb.

Az állványok megfelelő magasságba állíthatók, a megfelelő kiindulási helyzetbe kerülhetnek, letéphetik a súlyzót és azonnal elindulhatnak. Ezután a súlyzó meghibásodásának pillanatában minden testrendszer túlterhelést tapasztal. A kezdők számára ez sérüléshez vezethet.

A rúd emelése a padlóról bonyolítja a gyakorlatot, a lábizmok bevonásával. Ezzel a módszerrel azonban nincs csúcs túlterhelés, és az izmok kevésbé érzékenyek a sérülésekre.

2. Kiinduló helyzet

A gyakorlat megkezdése előtt meg kell adni a helyes kiindulási helyzetet, és meg kell őrizni azt az egész megközelítés során:

 1. Egyenesen kell felállni, a hátsó egyenes, a vállak ki vannak helyezve, a lapockák össze vannak hozva.
 2. A medence behúzódik, a test 10-45 fokos szögben előrehajlik. párhuzamosan. A térdízület enyhe meghajlása megengedett.
 3. A rudat lehúzzák az állványokról. Ebben az esetben a lapockákat továbbra is össze kell hozni, és az ágyéki gerincnek egyenesnek kell lennie. Amikor a súlyzót emeli a padlóról, le kell ülnie, és anélkül, hogy megváltoztatná a hátának helyzetét, fel kell emelnie a súlyzót.
 4. A pálya alján a rúdnak a mellkas alatt kell lennie, kinyújtott és laza karokkal. A lapockákat összehozzák. A karaj egyenes. A vállak kissé előre mozognak, maximális nyújtást hozva létre a latissimus dorsiban. A sporteszközöket az alsó has felé hajtják. Az emelés során figyelemmel kell kísérni a váll bicepsz izmainak feszültségét. Lazítani kell. A könyök a test mentén csúszik. Nem megengedett: testrángatás, könyökrablás.

A rúd sora lejtőn az övhöz. Végrehajtási technika fordított, széles, keskeny fogású lányok számára, mely izmok működnek

3. A súlypont ellenőrzése. Azok a lányok és nők, akik először hajtják végre a súlyzó sort, gyakran problémát okoznak az egyensúly elvesztésével. A hiba a súlypontnak az elülső lábra történő áthelyezésével függ össze. Ez túlzott stresszhez vezethet az ágyéki gerincnél és sérüléshez. Ezenkívül ebben a helyzetben kényelmetlenné válik a gyakorlat végrehajtása.

A hátsó izmok koncentrációja a lábakra vált, és a hátsó edzés akrobatikus edzéssé válik. Annak érdekében, hogy az egyensúly elvesztése ne zavarja a gyakorlatot, pontosan meg kell dönteni a testet a medence hátrahúzásával, és nem kell a lábakat a térdízületnél hajlítani.

A hajlított súlyzó cseréje

A súlyzó sor technikailag nehéz gyakorlat. Ez megköveteli a gyakorló fizikai erőnlétét, valamint a csípő és a boka ízületeinek rugalmasságát.

Megfelelő képzettség hiányában lehetetlen lehet ennek a sportmozgásnak a megvalósítása. Ez a gyakorlat azonban az egyik fő a lányok hátának megerősítésére. Ezért teljesen helytelen elhagyni.

Cserélheti a súlyzó billenését az övre:

 • Súlyzó tapadása az öv lejtésében;
 • Edzés "T-rúddal";
 • Fordított markolatú súlyzó sor;
 • Az alsó blokk tolóereje fölé hajolt.

A súlyzók sora az öv lejtésében.

A kiindulási helyzet ebben a gyakorlatban teljesen hasonlít ahhoz a helyzethez, amikor súlylökést végeznek súlyzóval. A súlyzók súlyként történő használata csökkentheti az ágyéki gerinc terhelését és növelheti a mozgás tartományát.

A rúd sora lejtőn az övhöz. Végrehajtási technika fordított, széles, keskeny fogású lányok számára, mely izmok működnekA rúd sora lejtőn az övhöz. Végrehajtási technika fordított, széles, keskeny fogású lányok számára, mely izmok működnekA gyakorlat a súlyzók elhelyezésének két lehetőségével hajtható végre:

 • Egy sor... Ezután a gyakorlat, a női test izmaira gyakorolt ​​hatás szerint, azonos lesz a súlyrúddal történő elhúzással. E lehetőség megvalósítása során a latissimus dorsi izmok (külső részük) vállalják a fő terhelést.
 • Egymással párhuzamosan. Ennek az atlétikai mozgásnak a megvalósításával lehetőség van a hátsó belső izmok bevonására (a lányoknál hagyományosan elmaradnak a fejlődésüktől).A kezek természetesebb helyzete és a terhelés súlypontjának a test felé történő elmozdulása miatt az elkötelezett személy számára könnyebbé válik az egyensúly fenntartása a munka közbeni megközelítés során.

A hátsó izmok fejlesztésére szolgáló vontatási lehetőség végrehajtása során a többi biztonsági követelmény változatlan marad.

Edzés "T-rúddal".

A T-rúd szimulátor egy platform, amelyen egy csuklós rud vagy egy tengely van. A szabad végtől fogva egy fogantyú van a szimulátor mozgó részére rögzítve, és egy súly van felszerelve.

Ennek a berendezésnek előnyei vannak:

 • A tengely vagy a rúd mereven rögzített vége lehetővé teszi, hogy a hátsó izmok nyújtására és összehúzására koncentrálhasson. A kezelő keze mereven a fogantyúhoz rögzítve egyetlen stabil rendszert alkot. Ebben az esetben könnyebb fenntartani az egyensúlyt.
 • A platform ferde lábtartókkal van felszerelve. Lehetővé teszik a gyakorlat optimális szögben történő elvégzését.

A "T-rúddal" ellátott sporttevékenységeket szigorúan a súlylökés végrehajtásának technikájára vonatkozó előírásoknak megfelelően kell végrehajtani. A hátnak egyenesnek kell lennie. A láb a sarokra támaszkodik, és a lapockákat összehozzák.

Fordított markolatú súlyzó sor

Az övre hajló súlyzóhúzás mind a közvetlen (klasszikus), mind a hátramenet markolatával elvégezhető. A két variáció végrehajtásának technikája csak a kezek sávon való elhelyezésében különbözik.

Fordított markolattal a kezek a sportoló felé fordulnak, és hátulról behajlanak a sportfelszerelés köré. Ebben az esetben a gyakorlat során a terhelés hangsúlya a hát belső részére tolódik. A rombusz és a trapéz izmok aktívan részt vesznek a munkában.

A rúd sora lejtőn az övhöz. Végrehajtási technika fordított, széles, keskeny fogású lányok számára, mely izmok működnekAz alkarok külső elfordulása és a karok keskeny helyzete miatt a hátrameneti tapadás nagy mozgástartományt és izomnyújtást biztosít vissza, mint a gyakorlat klasszikus változata. A mozgás pályájának növekedése azonban az alsó hát (hosszú nyújtók) pásztorizmainak terhelésének növekedését vonja maga után.

Az alsó blokk sora fölé hajolt

Szüksége lesz egy alsó blokkra vagy crossoverre a hátsó izmok hajlított sorának elvégzéséhez. Az alapgyakorlat ezen változatának kiindulási helyzete teljesen megegyezik a lejtőn lévő klasszikus súlyzóhúzás kiinduló helyzetével.

A mozgás megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy az ágyéki gerinc nincs lekerekítve, a medence visszahúzódik, és a testtömeg a láb elejéről a sarokra kerül.

A szimulátor fő előnye a szabad súlyokkal szemben a gyakorlat végrehajtásakor a kábellel ellátott fogantyú pályája. A hallgató szimulátorral szembeni helyzetéből adódóan a kezek helyes helyzetét a pálya legalsó pontján lehet elérni.

A rúd sora lejtőn az övhöz. Végrehajtási technika fordított, széles, keskeny fogású lányok számára, mely izmok működnekA kábelben lévő feszítő erők miatt a fogantyú kissé előre mozdul a berendezés váza felé. Ennek köszönhetően maximális nyújtás érhető el a hát legszélesebb izmaiban.

Jelzések a használat kezdetére

Az övre hajló súlyzóhúzás szerepel a testalkatának egyensúlyhiányával küzdő fitnesz lány edzéstervében. Ez a gyakorlat lehetővé teszi az erő fejlesztését, a hangerő növelését és a hátizmok formálását.

Hajlított sorok elvégzése ajánlott az ellenállási sportok első napjaitól kezdve. A lányok nem félhetnek a túlzott izomgyarapodástól a célcsoportban a női test hormonális hátterének jellemzői miatt.

Használat ellenjavallatok

A hajlított súlyzó, súlyzó vagy T-rúd húzása nincs különösebb ellenjavallattal. Ha a vizsgálat eredményei szerint a kezelőorvos egy lányt vagy nőt különösebb korlátozás nélkül enged be egy sportcsarnokba egy sportcsarnokba, akkor ez elegendő ennek a mozgásnak a végrehajtásához.

de az előrehajlásban álló helyzetből végzett gyakorlatok traumatikusak. Ezért a lányoknak rendkívül körültekintően kell folytatniuk végrehajtásukat.Rándulás vagy fájdalom esetén az ágyéki gerincben a súlyzót el kell hagyni.

Hasznos tippeket

A hajlított sor megkezdése előtt figyeljen a bemelegítésre. A sérülések és sérülések kockázatának csökkentése érdekében szigorúan be kell tartania a gyakorlástechnika szabályainak követelményeit, valamint ismernie és kizárnia a gyakori hibákat.

A rúd sora lejtőn az övhöz. Végrehajtási technika fordított, széles, keskeny fogású lányok számára, mely izmok működnekAjánlások:

 • A bicepsz működik. Túlzott súlyok használata esetén a hátizmok nem tudnak ellenállni, a kar izmai pedig részt vesznek a munkában. A bicepsz a csúcsfeszültség pillanatában kapcsol be, amikor a súlyzó eltörik az alsó ponttól. Ez megnyújthatja a könyököket.
 • Hajlítás a csuklónál. A lány elégtelen tapadási ereje miatt fordul elő. Ebben az esetben használja a csuklópántokat. Tartsa egyenesen a csuklóját.
 • Visszatartva a lélegzetét. A túlzott rúdsúly miatt fordul elő. Emeléskor kilégzésre van szükség, süllyesztéskor pedig belégzésre.
 • Smith gép használata... A súlyzó gyakorlatok nem mindig kényelmesek. A szabad súlyokhoz fejlett vestibularis készülék és nagy állóképesség szükséges. Azonban a súlyzó vagy a súlyzók cseréje Smith géppel nem ajánlott. Ha ezzel a berendezéssel hajlított sorokra hajlik, a vállízület rabszolgává válik. A deltoid izmok nem képesek helyesen ellátni a funkcióikat. Ennek eredményeként megsérülhetnek.

Fő komplexum

A hát egy nagy izomcsoport. A képzés kezdeti szintjén a lányoknak és a nőknek legfeljebb heti 1 napot kell biztosítani a fejlődés érdekében. Az 1. edzés során 3-4 gyakorlatot ajánlott elvégezni a test hátsó részein.

Az optimális eredmény érdekében váltogassa az atlétikai mozgásokat, hogy az összes hátizom egyenlően legyen használva.

Edzésrész felépítésekor tartsa szem előtt az izmok testtartását, például:

 • Gyémánt alakú... Függőlegesen tartják a gerincet, és segítenek összehozni a lapockákat.
 • Trapéz alakú... Ők felelősek a helyes testtartásért és a gerinc egészségéért.
 • Hosszú hátsó nyújtók... Védi az ágyéki gerincet a sérülésektől. A hasizmokkal együtt működnek.

A rúd sora lejtőn az övhöz. Végrehajtási technika fordított, széles, keskeny fogású lányok számára, mely izmok működnekEzek az izmok akkor is feszültek, ha a női test többi izma laza. Edzésük statikus-dinamikus gyakorlatokat igényel.

1. számú komplexum

Az edzést bemelegítéssel kell kezdeni. Legalább 3-5 percet kell igénybe venni. A legjobb lehetőség a bemelegítésre az ízületi torna. Az összes ízület forgó mozgása elősegíti az izmok felmelegedését és felkészíti a testet a kemény munkára.

Komplex gyakorlatok:

 • Egyenes markolatú súlyzó sor - 3-4 * 12-15 ismétlés. A lányoknak és a nőknek olyan súlyzót kell használniuk, amely legalább 12 tiszta ismétlést tesz lehetővé. Kerülni kell a test lengését és a kéz megerőltetését. A mozgást a hátizmok összehúzódásával kell végrehajtani.

A rúd sora lejtőn az övhöz. Végrehajtási technika fordított, széles, keskeny fogású lányok számára, mely izmok működnek

 • Húzza vagy húzza a felső blokkot a mellkashoz - 3 * 10-12 ismétlés. Húzó gyakorlat a hát legszélesebb izmai fejlesztésére. A kar és a test közötti szög megváltoztatásával intenzíven nyújtják a lat felső részét. A blokk meghúzásakor kissé meg kell hajolnia a hát alsó részén, és előre kell táplálnia a mellkasát. Ez lehetővé teszi, hogy bekapcsolja a hát nagy kerek izmait.
 • Hajlított sor fölött egy blokkgépben 3 * 12-15 alkalommal. A gyakorlat végrehajtása során meg kell változtatnia a test szögét. Ha az első atlétikai mozgás végrehajtásakor a lány a hátát párhuzamosan tartotta a padlóval, akkor a blokk behúzását a test 45 fokos hajlásával hajtják végre. Koncentrálnia kell a lapockák helyzetére. A lehető legkisebbre kell csökkenteni őket. Ez lehetővé teszi, hogy izometrikusan megfeszítse belső hátsó izmait.

A rúd sora lejtőn az övhöz. Végrehajtási technika fordított, széles, keskeny fogású lányok számára, mely izmok működnek

 • Hyperextension. A gyakorlatot egy azonos nevű speciális szimulátoron hajtják végre.A mozdulat célja a nyújtó izmok, a farizmok és a hát egyéb testtartási izmai fejlesztése.

2. számú komplexum

Az övre hajló súlyzó sor mind fő-, mind kiegészítő gyakorlatként használható.

Ilyen képzésre példa a következő gyakorlatsor:

 • Deadlift egyenes lábakon - 3-4 * 10-12 ismétlés. A gyakorlat végrehajtásának technikája hasonló a klasszikus holtverseny végrehajtásának technikájához. Ha azonban a gyakorlatot egyenes lábakon hajtja végre, a mozgás pályája csökken, a láb izmai pedig kikapcsolódnak a munkából. A rúd kissé a térd szintje alá esik, a medence visszahúzódik, a háta egyenes. Ez a fajta elhúzás számos előnnyel jár a lányok számára. Először is, amikor a medencét visszahúzza, a farizmok érintettek. Másodszor lehetőség van kikapcsolni a comb elejének izmait a munkáról.

A rúd sora lejtőn az övhöz. Végrehajtási technika fordított, széles, keskeny fogású lányok számára, mely izmok működnek

 • T-Bár sor - 3 * 12-15 ismétlés. A gyakorlatot keskeny fogással kell végrehajtani. Különös figyelmet fordítson a lapockák helyzetére. Keverni kellene őket.
 • Az alsó blokk sora a szimulátorban - 3 * 12-15 ismétlés. Ebben a komplexumban egy széles, párhuzamos fogantyúval ellátott rudat használnak a gyakorlat végrehajtására. Ez lehetővé teszi az alsó latissimus dorsi terhelésének áthelyezését.

A rúd sora lejtőn az övhöz. Végrehajtási technika fordított, széles, keskeny fogású lányok számára, mely izmok működnek

 • Hyperextension - 3 * max.

Az eredmény rögzítése

Az edzés befejezése után a hátsó izmokat meg kell nyújtani. Ez ellazítja a test hátsó részén található izmokat, és felkészíti őket a helyreállításra.

A hátizmok nyújtásához kövesse az alábbi lépéseket:

 • Álljon a tartó elé, és tegye rá a kezét. A kezeknek vállmagasságban kell lenniük, a végtagokat ki kell nyújtani előtted és ki kell igazítani.
 • Döntse előre a testet. A hát egyenes. A természetes elhajlást a hát alsó részén kell fenntartani.
 • Forgassa el a testet az óramutató járásával megegyező irányba a karok tengelyéhez képest. A fordulatot a hátizmok nyújtása előtt kell elvégezni. Rögzítse a testet ebben a helyzetben 5-7 másodpercig. Ezután ismételje meg a fordulatot a másik oldalra.

Az edzés utáni nyújtás kombinálható meleg fürdővel vagy zuhanyzóval. Ez segít eltávolítani a tejsavat az izmokból és felgyorsítja a helyreállítási folyamatot.

Mikor várható a hatás

Az öv lejtésénél a holtverseny végrehajtása 2-3 munkameneten belül nyilvánul meg. Az a lány vagy nő, aki ezt a gyakorlatot beletette az edzésbe, megkönnyíti a járás elviselését, a testtartás kiegyenesedik, és könnyebb a hátát a megfelelő helyzetben tartani.

A derékig lejtő súlyzó sor szerves része a lányok edzésének, akiknek célja egy gyönyörű alak kialakítása és az egészség megőrzése.

Ez az alapvető sportmozgás elősegíti az egész test harmonikus izomfejlődését és gyakorlatilag a teljes testtartási izomláncot erősíti. Funkcionális felkészültségük a gyönyörű testtartás és a sportos élettartam kulcsa.

Videó a témáról: súlyzóhúzás az övhez a lejtőn: kivitelezési technika

A "súlyzóhúzás az övhez a lejtőn" gyakorlat végrehajtásának technikája:

Értékeld a cikket
Kozmetológia és plasztikai sebészet nőknek. A megjelenés javítása. Az arc és az arc javításának módjai, módszerei, eljárásai
Hozzászólni

Arc

Lábak

Haj