Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép

Az olyan paraméterektől függően, mint a nedvesség, faggyú vagy érzékenység, a bőrtípus meghatározható száraz, normál, olajos, vegyes vagy érzékeny. Az öregedő bőrt a kozmetológusok külön típusként határozzák meg - öregedés.

A kozmetológia fő bőrtípusai

A bőrtípust genetikai hajlam határozza meg. Idővel bármely bőr szárazabbá válik, és az életkorral összefüggő változásokat is megszerez.

Zsíros bőrtípus

A zsíros bőrre jellemző a faggyú megnövekedett mennyisége, a látható pórusok és a fényes fény.Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép

A fokozott szekréció okai a genetikai tényező mellett a nem megfelelő ellátás, stressz, hormonális rendellenességek lehetnek.

Száraz bőrtípus

Éppen ellenkezőleg, a száraz bőrre a faggyúmirigyek csökkent szekréciója jellemző. Emiatt a zsírsavak, koleszterin és keramidok lipidrétege, amely állítólag megvédi a bőrt és szabályozza a nedvességet, túl kicsi. A megnövekedett szárazság összefüggésbe hozható a vizet megkötő anyagok, például karbamid, aminosavak, laktát hiányával.

A fokozott szárazság gyakori probléma, és olyan betegségek tünete lehet, mint a xerosis (rendellenesen száraz bőr), a follikuláris keratosis (felesleges keratin a hajhagymákban), az ekcéma és a pikkelyes zuzmó.Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép

A fokozott száraz bőr okai:

 • folyadékhiány;
 • intenzív ultraibolya besugárzás;
 • száraz levegő;
 • dohányzó;
 • állandó stressz;
 • a verejtékmirigyek és a faggyú korának csökkenése;
 • nem megfelelő ellátás (szappan, izzadásgátló);
 • cukorbetegség, vesebetegség;
 • bizonyos gyógyszerek szedése.

Normál bőrtípus

A bőrtípusok a kozmetológiában nagyrészt relatív fogalom. Például a "normál" definíciót általában a bőrtípus osztályozójaként találják meg a termék csomagolásán, de a valóságban senkinek nincs teljesen normális bőre. Ha azonban a bőr nem különösebben zsíros vagy száraz, és ha nincsenek különösebb problémák az öregedéssel, a pattanásokkal és az érzékenységgel kapcsolatban, akkor a bőr kiegyensúlyozottnak tekinthető.Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép

Az ilyen bőrt jó vérkeringés, finom pórusok, normális zsíregyensúly jellemzi. A bőr pH-ja normális, jól megbirkózik a védő funkcióval. Ennek köszönhetően a bőr minimális hiányosságokkal és egészséges színnel rendelkezik.

Kombinált bőrtípus

A bőr vegyes típusú, ha a bőr különböző területei olajos tartalmukban különböznek egymástól. Az arctér lehet száraz vagy nedvesség-kiegyensúlyozott, és az arc többi része - fokozott faggyútermeléssel, kibővített pórusokkal.Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép

A száraz bőr területén a védőgát sérül a zsírok egyensúlyhiánya miatt.

További altípusok (érzékeny és halványuló)

A külső sarokréteg a lipidekkel együtt megvédi mélyebb rétegeit és az egész testet a különféle környezeti tényezőktől és szabályozza a víz egyensúlyát, fenntartja a rugalmasságot.

Érzékeny bőrön a fiziológiai változások miatt (például ha az enzimek nem működnek jól) a védőgát megszakad. A bőr nem látja el funkcióját, és olyan irritáló anyagokat enged át, amelyek általában nem érintik az egészséges bőrt.

A tényezők, amelyekre a reakció bekövetkezik, kozmetikumok, melegítés, hűtés.Az érzékenység nő az ultraibolya sugárzás, tisztítószerek, kozmetikumok hatásának köszönhetően.Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép

A gátfunkció megzavarásával túl sok nedvesség veszít el, és nő a bőr áteresztő képessége az irritáló anyagokkal szemben. Az arcon a bőr vastagsága a legkisebb, ezért érzékenyebb az irritáló hatásokra.

25-27 év után a bőr éretté válik, és fokozatosan kezd fakulni.

A fakuló bőrt az életkorral kapcsolatos változások jellemzik:

 • a bőr vékonyodik, a simaság elvész;
 • csökken a testzsír;
 • ráncok, szárazság, öregségi foltok jelennek meg,
 • a térfogat és a rugalmasság elvész.

Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fényképA bőr korai öregedésének oka az oxidatív stressz, ez a bőrmolekulák károsodása, amelyek fenntartják a térfogatot és a rugalmasságot (kollagén, hialuronsav, elasztin) a szabad gyökök által. A szabad gyökök a környezetből származnak, megjelenésüket ultraibolya sugárzás, városi szennyezés, dohányzás, stressz okozza.

Normál körülmények között az oxidáló gyököket molekulák (antioxidánsok) semlegesítik, de a bőr öregedésével e molekulák tartalékai kimerülnek, és a sejtek egyre inkább károsodnak.

Hogyan lehet meghatározni a bőr típusát

Fontos meghatározni a bőrtípusokat a kozmetológiában a megfelelő ápolás kiválasztása érdekében. A nem megfelelő ápolás, például az elégtelen nedvességtartalom vagy a túl kemény tisztítás több kárt okozhat, mint használ. Ahhoz, hogy olyan gondozást válasszon, amely jól kiegyensúlyozottá teszi a bőrét, figyelembe kell vennie annak jellemzőit.

A bőrtípus vizuálisan, szín, pórusméret, fényesség, valamint az arc faggyúmennyiségének elemzésével határozható meg.

Megjelenésben

A normál bőrt a következők jellemzik:

 • hiány vagy hiányosságok minimális száma;
 • jó vérkeringés;
 • láthatatlan pórusok;
 • a bőr bársonyos, sima, rugalmas;
 • nincs hajlam a bőrpírra és fokozott érzékenység;
 • az öregedéssel a bőr szárazabbá válik.
Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép
A bőrtípusok jellemzői a kozmetológiában

A száraz bőr unalmas és érdes. Mérsékelt szárazság esetén kissé feszesebb és kevésbé rugalmas. Megfelelő gondozás nélkül a közepesen száraz bőr hámlani kezd, durvább megjelenésű, foltok, viszketés és bőrpír jelenhet meg.

Nagyon száraz bőr esetén a védőgát nem működik, ezért megnő a fertőzés veszélye. Az erősen száraz bőr, különösen a kezeken, lábakon, könyökön, repedéseket és bőrkeményedéseket képez. A felület durva és érdesnek tűnik, gyakran megtalálható az időseknél, súlyos kiszáradással.

A zsíros bőrt jellemző fénye, nagy pórusai határozzák meg. A bőr sűrűbb, de az erek nem láthatók, bár vörös és gyulladt lehet. Ezt a bőrtípust a komedonok, pattanások képződése jellemzi nemcsak az arcon, hanem a test más részein is: háton, mellkason, vállakon.

Az érzékeny bőrt gyakran vörösség, hámlás és kiütések jelölik. Az irritáló anyagok viszketést, égést vagy bizsergést, sőt duzzanatot okoznak.

Szalvétával

A kozmetológiai bőrtípusokat meg lehet különböztetni egy abszorbens törlőkendő zsírmennyiségének felmérésével. Ez a módszer segít megkülönböztetni a zsíros bőrt a száraz és néha kombinált bőrtől a faggyú mennyisége alapján. Ehhez törölje le az arcát egy nedvszívó ruhával.Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép

Ha kevés vagy egyáltalán nem marad zsíros folt a felszínen, akkor a bőr száraz. Ha a homlokán, az orrán és az állán foltok maradnak, akkor a bőr normális vagy vegyes típusú. Ha a zsír a szalvéta minden felületén megoszlik, akkor a bőr zsíros.

Megfelelő gondozás a bőr típusának

A bőrtípus meghatározása segít kiválasztani a megfelelő bőrápolási termékeket. Minden bőrtípus esetén a kezelés számos eljárást tartalmaz, például tisztítást, hidratálást, táplálást és UV-védelmet. A bőr tulajdonságaitól függően az egyes lépésekhez tartozó termékek összetétele eltér.

Hogyan válasszunk egy krémet

A krém kiválasztásakor ajánlott figyelni a következő szempontokra:

 • Csomagolás... Jobb olyan krémet választani, amelyet csövekbe vagy szivattyúval ellátott tartályokba csomagolnak, és amelyek kevesebb levegőhöz jutnak. Az ilyen csomagolásokban az oxigén nem érintkezik a termékkel, és az összetevők hatékonysága tovább tart.
 • Egészséges összetevők... A krém összetételét tanulmányozva figyelhet arra, hogy milyen hatóanyagokat tartalmaz. A C-vitamin hatékonynak bizonyult, valamint az E-vitamin és az allantoin is hasznos. Tartalmuk legyen legalább 1%, a C-vitamin esetében - 3%.
 • Határozza meg, hogy a termék megfelel-e a bőrtípusának.

Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fényképAz UV-sugaraknak való kitettség után a bőrt megnyugtató, hidratáló és helyreállító hatóanyagok egyaránt hatékonyak lesznek zsíros és száraz bőrre is. De érzékeny bőr esetén óvatosabbnak kell lennie a hámlasztó szerekkel, például a glikolsavval.

A hámlasztó összetevőket nem szabad megtalálni a nappali krémben. Vannak bizonyos összetevők, amelyeket a legjobb elkerülni, ha zsíros, problémás bőröd van.

Ilyen például a kókuszolaj, a szőlőmagolaj és az oleinsav:

 • Termék ára. A jó krémnek nem feltétlenül kell drágának lennie, vannak minőségi és olcsó márkák. De a termék alacsony költsége mellett nem szabad nagy hatóanyag-tartalomra számítani.
 • Használjon szondákat. Még egy nagyon jó termék is reakciót válthat ki a bőrön, jobb, ha vásárlás előtt tesztert használ, és kizárja az allergiás reakciót.

Zsíros bőrápolás

A távozáskor a fő probléma a túlzott zsírszekréció... A napi enzimatikus hámlasztás elősegíti a sejtek megújulását és a felesleges zsír eltávolítását. De a terméknek elég puhának kell lennie, anélkül, hogy durva koptató anyagok károsítanák a dermist. A gyengéd hámlasztás javítja a bőr textúráját és tónusát.Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép

Gyulladás után a pigmentáció gyakran megmarad a zsíros bőrön. A sötét területek eltávolításához hámlasztás javasolt. Ha sok a gyulladás, akkor az antibakteriális komponensekkel rendelkező gyógyszerek segítenek.

Az ápolás során kerülni kell az olyan összetevőket, mint az ásványi olaj, vazelin és alkoholok. A "nem komedogén" feliratú termékek nem tömítik el a pórusokat, és jól működnek a zsíros bőr számára. Javasoljuk olajmentes hidratálók, vegyi hámlasztók és agyagmaszkok használatát.

Nem szabad túl gyakran mosni az arcát, a száraz bőr még több olajat termel a kompenzáció érdekében. Az olyan összetevők, mint a glikolsav vagy a szalicilsav, jól működnek. A kezelés befejezéséhez a legjobb olajmentes termékeket, antioxidáns szérumokat és napi fényvédőt használni.Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép

Eljárás / jogorvoslatLeírás
Tisztító gél (reggel, éjjel)Szulfátmentes tisztító gél vagy hab; olyan termékek, amelyek csökkentik a zsírosodást, de nem szárítják ki a bőrt sok mosószerrel.
Tonik (reggel, éjjel)Alkoholmentes, olyan összetevőket tartalmaz, mint a pirrolidon-karbonsav (Na-PCA) - hidratáló krém, amely vizet tart a bőrön, muskátli illóolaj, boszorkány mogyoró - összehúzó, amely nem szárad ki, mint az alkoholok.
Szérum AHA / BHA-val (reggel)Az alfa- vagy béta-hidroxisavakkal ellátott szérum csökkenti a nagy pórusok megjelenését, halványítja az öregségi foltokat. Az olyan összetevők, mint a szalicilsav és a teafaolaj, jól működnek a pattanások hajlamára.
Olajmentes hidratáló (reggel, éjjel)Olajmentes krém hozzáadott Na-PCA-val, glicerin segít megtartani a nedvességet. A kiszáradt zsíros bőr még több zsíros váladékot választ ki.
Cink-oxid fényvédő (reggel)A cink-oxid nemcsak az UV sugárzástól véd, hanem mattá is teszi a bőrt. A cink természetes antibakteriális szer, amely segít a kitörésekben. Használhat ásványi port is fényvédőként.
Retinol szérum (éjszakai)A retinol a folyamatos használat mellett csökkenti a pórusméretet.
Agyagmaszk (hetente egyszer)Távolítsa el a maszkot anélkül, hogy megvárná, amíg túlságosan megszárad, különben kiszáríthatja a bőrt.
Arcolaj (szakaszosan)Rendkívül száraz körülmények között, például repülőgépen, a szárazság elkerülése érdekében egy kevés olajat kell a krémre kenni.

Száraz bőrápolás

A száraz bőr a sérült akadály miatt folyamatosan elveszíti a nedvességet, és az irritáló anyagok könnyen behatolnak a belsejébe. Ezért a száraz bőrápolás alapja az állandó hidratálás.

Javasolt azt is ellenőrizni, hogy a szervezet kiszáradt-e, ehhez sok vizet kell inni, kizárni az alkoholt és a koffeint. Ellenőrizze a helyiség páratartalmát is, és ha szükséges, használjon párásítót.Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép

A száraz bőrre jellemző a hámlás. Az elhalt sejtek megzavarják a bőr természetes megújulását, és blokkolják a krém és a szérumok tápanyagát is. Ezért a fő eljárások előtt ajánlott hámlasztást és gyengéd hámlasztást alkalmazni, amely finoman megújítja a felületet anélkül, hogy eltávolítaná a természetes olajokat.

A hidratáláshoz a legjobb nátrium-hialuronáttal, glicerinnel, tengeri moszattal rendelkező termékeket használni, amelyek jól tartják a vizet. A bőrpuhító szerek (szkvalán- és kaméliaolaj) segítenek a bőr egyenletes és hatékony simításában és fenntartásában.

A száraz bőr fenntartása érdekében ajánlott minden nap hidratáló krémeket használni, enyhébb szappanokat használni, és kerülni a citrusolajokat és sok illatanyagot tartalmazó termékek használatát. Mosáskor jobb meleg vizet használni, kevésbé forrón szárad.Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép

Ha a bőr kiszáradt, vízalapú termékeket kell használni, mivel az olajalapú termékek ronthatják a bőr állapotát.

Az ellátás több szakaszból áll:

Eljárás / jogorvoslatLeírás
Tisztító krém (reggel, éjjel)Nagyon enyhe, nem habzó tisztító krém.
Tonik (reggel, éjjel)A tonik kiegyensúlyozza a pH-szintet, helyreállítja a nedvességet és véd a környezeti hatásoktól.
Antioxidáns szérum (reggel)Erős antioxidáns szérum nappali E, A és C vitaminnal a kollagén lebomlásának megakadályozása érdekében. Ügyeljen arra, hogy SPF krémet használjon.
Hidratáló krém SPF-vel (reggel)A hidratáló összetevők elősegítik a bőr nedvességmegtartását, miközben megvédik az UVA / UVB sugaraktól.
Retinol szérum (egyik napról a másikra)Heti ötször ajánlott használni. A szérumok kisebb molekulaméretű komponenseket tartalmaznak, amelyek jobban behatolnak a bőrbe.
Szemkrém (éjszakai)A peptideket tartalmazó krém vagy szérum növeli a kollagén aktivitást.
Hidratáló (éjszakai)Tartalmaznia kell csipkebogyómagolajat, ligetszépeolajat, borágóolajat, foszfolipideket, áfonyaolajat, édes mandulaolajat és jojobaolajat. Ezek az összetevők utánozzák a bőr természetes lipidjeit, és jobban képesek helyreállítani a vízzárást.

Nagyon száraz bőr esetén krém helyett tápláló olajat lehet használni.

Dörzsölje kémiai hámlasztókkalAz elhalt sejteket jól oldja, és nem károsítja a bőrt.

Kombinált bőrápolás

Kombinált bőr esetén az arc egy része szárazabb, ezért ajánlott olyan hidratáló krémet választani, amely kellően táplálja a száraz bőrfelületeket; ehhez a gélszerű textúrájú termékek jól alkalmazhatók. A hámlasztás száraz területekre is ajánlott.Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép

Napi ápolási eljárások:

Eljárás / jogorvoslatLeírás
Tisztító gél (reggel, este)Ha a bőre kiszáradni kezd a gél használata során, akkor cserélje le a terméket egy tisztító krémre.
Tonik (reggel, este)Kiegyensúlyozó tonik boszorkány mogyoróval.
Szérum AHA / BHA-val (reggel)Az alfa- és a béta-hidroxisavak összehúzják a pórusokat és világosítják az unalmas bőrt. Ha hajlamos a pattanásokra, ajánlott szalicilsavat és teafaolajat tartalmazó termékeket használni.
Könnyű hidratáló (reggel / éjszaka)Hialuronsavat tartalmazó krém hidratálásra.
Cink-oxid fényvédő (reggel)A zsíros bőrhez hasonlóan a cink-oxid fényvédők matt felületet hoznak létre.
Retinol szérum (éjszaka).A retinol minden bőrtípusra alkalmas, vegyes bőrtípusra is jó, kozmetikusok ajánlják
Arcolaj (éjszakára)Legjobb éjszaka a zsíros hatások elkerülése érdekében.

Érzékeny bőrápolás

A kozmetológiai bőrtípusok olyan eszközök, amelyek segítenek kiválasztani a termékeket még olyan nehéz esetekben is, mint az érzékeny bőr. Ha érzékeny, meg kell határoznia, hogy mi okozza az irritációt.

Ehhez ajánlott egyszerre csak egy új terméket kipróbálni. Új termékek tesztelése is lehetséges a bőr kis területein, az alkar belső oldalán, ahol a bőr vékony, de nem olyan érzékeny, mint az arcon. A terméket a fül mögötti bőrön is tesztelheti.Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép

Az érzékeny bőrt felhős időben is ajánlott megvédeni az UV-száradástól, és 11:00 és 15:00 között kerülni kell a közvetlen napsugárzást.

Az érzékeny bőrre szánt termékeket általában különleges módon címkézik, jelezve, hogy nem okoz irritációt és túlérzékenységet, nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek leggyakrabban bőrpírt okoznak.

Úgymint:

 • parabének;
 • néhány íz;
 • ásványi olajok;
 • szulfáttartalmú felületaktív anyagok;
 • karbamid;
 • ftalátok.

Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép

Hatóanyagok, amelyek éppen ellenkezőleg, segítik a bőrt az érzékenység csökkentésével:

 • A dekspantenol, a B5-vitamin származék csökkenti a transzepidermális nedvességvesztést, felgyorsítja a bőrsejtek gyógyulását és megújulását.
 • A glicerin és a glükóz-glicerin jól hidratál, mivel jól tartják a vizet, javítják a bőr védelmi funkcióját.
 • A pH5 citrát puffer a szükséges tartományban tartja a pH-szintet, ez helyreállítja a bőrenzimek aktivitását, ezért nő az ellenállása az irritáló hatásokkal szemben.
 • Q10 koenzim - antioxidáns, védi a bőrsejteket a szabad gyököktől, segíti a sejteket az energia helyreállításában.
 • B7-vitamin (biotin) - erősíti a bőrt, aktiválja a zsírok szintézisét a sejtekben.
 • Ceramid-3, a sejtekben található természetes ceramidhoz hasonló anyag. Az anyag megakadályozza a vízvesztést, semlegesíti az irritáló hatásokat. Ennek hiányában a bőr száraznak és irritáltnak tűnik.

Érzékeny bőrkezelések:

Eljárás / jogorvoslatLeírás
Tisztító krém (reggel, este)Szulfátmentes tisztító krém ajánlott.
Tonik (reggel, este)A toniknak alkoholmentesnek kell lennie, és tartalmazhat olyan összetevőket, mint a fehér tea kivonat, a zöld tea, a kamilla és a biszabolol. Ezek az összetevők nyugtató és gyulladáscsökkentő összetevők. A béta-glükán elősegíti a bőr immunrendszerének fenntartását, idővel csökkenti annak érzékenységét.Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép
Illatmentes hidratáló (reggel, este).A krém nem tartalmazhat szintetikus illatanyagokat, alkoholokat, színezékeket.
Cink-oxid fényvédő SPF (reggel)A cink-oxid krémek a legkevésbé irritálják az érzékeny bőrt. A titán-dioxid krémek jól működnek az érzékeny bőr számára is, de nem annyira kompatibilisek a közepes vagy sötétebb bőrszínnel, mint egy fehér színű gipsz.
Hidratáló gélmaszk (este)A gél textúrája hűsítő és nyugtató hatással van a gyulladt bőrre.
Hámlasztó szérum (hetente 2 alkalommal)Ha a glikolsav egy adott bőrtípusra túl agresszív, a kozmetikusok javasolják a tejsavval ellátott szérum használatát.

Normál bőrápolás

A normál bőrápolásnak számos eljárást kell tartalmaznia:

Eljárás / jogorvoslatLeírás
Tisztító (reggel, este)Szulfátmentes termék gyengéd habbal a szennyeződések eltávolításában.
Tonik (reggel, este)Javasoljuk, hogy kerülje az olyan összetevőket, mint a denaturált alkohol, az etanol és az izopropil-alkohol.
Hidratáló krém SPF-vel (reggel)Legalább 30 SPF-rel ellátott, könnyű hidratáló krém véd a napsütéstől és pórusok eltömődése nélkül hidratál, tartalmazhat dimetikonot, panthenolt és nátrium-hialuronátot.
Antioxidáns szérum (egyik napról a másikra)Szérum világosító összetevőkkel, például C-vitaminnal és algakivonattal, valamint természetes regeneráló összetevőkkel (rozmaring és borsmenta).Bőrtípusok a kozmetológiában. Osztályozás, meghatározási kritériumok, fénykép
SPF nélküli hidratáló (este)Étkezés alvás közben.
Glikolsav (alfa-hidroxisav)A bőr egyensúlyának fenntartása, a savmolekula mérete lehetővé teszi a bőr mélyebb behatolását, elősegíti a felszíni száraz bőrsejtek oldódását, mattabbá, egyenletesebbé és simábbá téve a bőrt.

A normál bőrápolás érdekében a kozmetikusok javasolják a faggyúmirigyek nedvességének és szekréciójának meglévő egyensúlyának fenntartását.... A különféle bőrtípusok ápolására vonatkozó szabályok alkalmazása számos probléma megoldását elősegítheti: eltávolíthatja a túlzott szárazságot, egyensúlyozhatja a zsíros és kombinált bőrt, és fenntarthatja az egészséges bőr egyensúlyát.

Videó a bőrtípusokról

Bőr típus. Hogyan válasszuk a kozmetikumokat:

Értékeld a cikket
Kozmetológia és plasztikai sebészet nőknek. A megjelenés javítása. Az arc és az arc javításának módjai, módszerei, eljárásai
Hozzászólni

Arc

Lábak

Haj