Torna Norbekov a gerincre, az ízületekre. Komplex gyakorlat, videó

Norbekovot ma az egyik legfényesebb rajongónak tartják nem hagyományos módszerek az izom-csontrendszer patológiáinak kezelésére... A gerinc és az ízületek ízületi tornáját a betegek a világ minden táján alkalmazzák, ami bizonyítja a technika hatékonyságát és egyszerűségét. A rendszeres testmozgás segíthet a jó eredmények elérésében, még akkor is, ha fizikailag nem vagy megfelelő.

A módszer lényege és alapelvei

Mirzakarim Norbekov szokatlan módszertanának szerzője, valamint akadémikus, aki 1998-ban megalapította az emberi öngyógyítás speciális intézetét. Az intézmény meghív mindenkit, hogy hagyományos módszerek alkalmazása nélkül tanulja meg a terápia alapjait.

Norbekov technikájának lényege az izületi fűző erősítését célzó egyszerű gyakorlatok végrehajtásával helyreállítani az ízületi ízületek, az izmok és a gerincoszlop mozgékonyságát.

Ebben az esetben a kezelés elsősorban a beteg hangulatától, vágyaitól és törekvéseitől függ.

A szakember azt állítja, hogy minden mozdulatot tudatosan és örömmel kell végrehajtani. Csak ebben az esetben lehet eredményt elérni... Mindenki, aki már kipróbálta a technikát, vegye figyelembe, hogy a gyakorlatok egyszerűek és nem igényelnek fizikai felkészültséget, vagyis egy profi sportoló és egy olyan személy képes megtenni, akinek korábban semmi köze nem volt a sporthoz.

Torna Norbekov a gerincre, az ízületekre. Komplex gyakorlat, videóTorna Norbekov a gerincre, az ízületekre. Komplex gyakorlat, videó

Érdemes megjegyezni, hogy a torna és eredményeinek közzététele előtt az akadémikus önmagán tesztelte, képes volt megszüntetni a súlyos vesepatológiát és javítani a gerincoszlop állapotát.

Ezt követően újabb vizsgálatsorozatot végzett önkénteseken, akik testüket és egészségüket teljesen szakemberre bízták. Csak az összes önkéntes pozitív tapasztalata győzte meg Norbekovot a kidolgozott módszertan hatékonyságáról. Ma már mindenki tud róla, akinek problémái vannak a mozgásszervi rendszerrel.

1998-tól kezdődtek a módszer tesztjei, azóta az akadémikusnak több mint 2 500 000 embert sikerült meggyógyítania.

A technika az ízületek és izmok megerősítésén, mozgékonyságuk javításán, az érrendszer edzésén, valamint a betegségek megszabadulásában betöltött saját fontosságuk tudatosítása. A szerző maga azt állítja, hogy a siker 99% -a függ egy embertől, hangulatától, a belső világgal való harmóniától, és csak 1% -a helyesen kiválasztott gyakorlat.

A technika magában foglalja a nyaki, mellkasi és ágyéki gerincre tervezett komplexeket... Ezenkívül a kivitelezés során az izomfűzőt és az ízületeket edzik. Meg kell jegyezni, hogy a torna pozitív hatással van minden szervre és szövetre, normalizálja a vérnyomást és megszünteti a fájdalmat a különböző krónikus betegségek esetén.

Jelzések a használat kezdetére

Norbekov (manapság a gerinc torna a leghatékonyabb) úgy véli, hogy olyan vizsgálatnak kell alávetni magát, amely segít a diagnózis tisztázásában. Csak ebben az esetben számíthat pozitív eredményre az osztályokból.

JelzésTorna akció
OsteochondrosisA testmozgás javítja a mobilitást, megállítja a betegség progresszióját, javítja a gerincoszlop vérkeringését
OsteoarthritisA rendszeres teljesítménynek köszönhetően jelentősen javítható a csigolyaközi porckorongok és a csigolyák állapota, megállítható a degeneratív-dystrophiás változások és serkenthetők a helyreállítási folyamatok
A herniált intervertebrális lemezek az idegvégződések megszorítása nélkülSerkenti az érintett terület véráramlását, csökkenti a sérült lemez terhelését, ami jótékony hatással van a beteg állapotára
Krónikus arthrosis és ízületi gyulladásJavítja az ízületek mobilitását a gyulladás akut tüneteinek hiányában, növeli az ízületi folyadék mennyiségét
RachiocampsisKorrigálja a gerincvonalat és javítja a testtartást, csökkenti a mellkasi és ágyéki gerinc stresszét
Krónikus isiászCsökkenti az idegvégződések gyökereire nehezedő nyomást az izomfűző edzésével és a csigolyák közötti távolság növelésével, normalizálja a véráramlást és az idegimpulzusok áthaladását
Az izomfűző gyengüléseEdzi az izmokat, rugalmassá és erőssé teszi őket, ami segít megtartani a gerincoszlopot a kívánt helyzetben
Helyreállási időszak a mozgásszervi sérülések utánLehetővé teszi a rehabilitációs időszak felgyorsítását, az izomsorvadás és a gerinc és az ízületek torlódásának elkerülését
Az ízületi mobilitás romlásaNormalizálja a mozdulatokat, simává és precízebbé teszi, eltávolítja a merevséget, ha hosszú egy pozícióban marad
Idős korSegít megállítani a degeneratív-dystrophiás változások előrehaladását, amelyek minden bizonnyal kialakulnak idős betegeknél. Megakadályozza az izmok gyengülésével és az ízületek porcszövetének fokozott stresszével járó betegségek kialakulását

Érdemes megjegyezni, hogy a szakember nemcsak a betegségek kezelésére, hanem azok előfordulásának megakadályozására is javasolja a gyakorlást.

Használat ellenjavallatok

Norbekov (a gerincre vonatkozó torna segít megbirkózni számos betegséggel) felhívja a betegek figyelmét arra, hogy a technika nem egy teljesen biztonságos terápiás módszer a mozgásszervi rendszer patológiáihoz.

Ellenjavallatokat kell figyelembe venni:

 • A terhesség alatt a testmozgás ellenjavallt.. Negatívan befolyásolhatják az anya általános állapotát és a magzat fejlődését. Sok nőnek toxikózisa és megnövekedett vérnyomása van, ami szintén oka a testmozgás megtagadásának.
 • A rák, a fertőző betegségek vagy az ellenőrizetlen magas vérnyomás diagnosztizálásakor a testmozgás ellenjavallt, különösen súlyosbodáskor. Az ajánlás be nem tartása minden bizonnyal komplikációk kialakulásához vezet. Ne végezzen gimnasztikát szívhibák, koszorúér-betegség vagy előrehaladott angina pectoris esetén.
 • A torna abszolút ellenjavallata az emésztőrendszer szívén vagy szervein végzett műtét utáni gyógyulási időszak, valamint szívizominfarktus vagy ischaemiás stroke utáni rehabilitáció.
Torna Norbekov a gerincre, az ízületekre. Komplex gyakorlat, videó
Az akut gyulladásos folyamat a gerinc torna ellenjavallata a Norbekov-rendszer szerint

Vannak relatív ellenjavallatok is:

 • Akut fájdalom ízületi gyulladásban és artrózisban. Az osztályok indítása a súlyos tünetek megszüntetése és a gyógyszeres kezelés befejezése után ajánlott.
 • A mozgásszervi rendszer krónikus betegségei súlyosbodás során. Ebben az esetben az osztályok ronthatják az állapotot, ezért a torna a remisszió időszakában van feltüntetve.
 • A végtagsérülések utáni első hetek a testmozgás viszonylagos ellenjavallatának számítanak. Ebben az időszakban szelíd kezelésre van szükség, de egy idő után gyakorlatok engedélyezettek. Fontos, hogy először konzultáljon orvosával.

A nők esetében a szülés utáni időszak viszonylagos ellenjavallatnak számít. Ha a beteg jól érzi magát, és a szülés során nem voltak komplikációk, akkor megengedett a legegyszerűbb gyakorlatok végrehajtása, amelyek nem váltják ki az állapot romlását.

Meg kell jegyezni, hogy vannak korlátozások a sérülésekkel küzdő betegek számára, de akut fájdalom és egyéb tünetek nélkül. A torna elvégzése megengedett, de csak egyszerű gyakorlatokat végezzen, és gondosan figyelje meg saját állapotát. Ha rosszabbul érzi magát, hagyja abba a testmozgást és forduljon szakemberhez.

Hasznos tanács a betegek számára

Norbekov azt javasolja, hogy a betegek tartsák be az egyszerű szabályokat, hogy a gerinces torna csak előnyös legyen:

 • Az órákhoz csak természetes anyagokból készült laza ruhákra van szükség. A legjobb megoldás egy pamut póló és nadrág. A torna során súlyokat vagy más eszközöket nem használnak. Gumiszőnyegen gyakorolhat, és sportcikk-áruházból kell vásárolni.

Torna Norbekov a gerincre, az ízületekre. Komplex gyakorlat, videó

 • A dolgozószobának csendesnek, jól szellőzőnek és jól megvilágítottnak kell lennie. A legjobb, ha edzés közben nyitva hagyja az ablakot. A technika szerzője javasolja a napi gyakorlást legalább 20 percig. A legjobb idő erre a kora reggeli, de ha az ébredés után nem tudsz gyakorolni, délután vagy 3 órával lefekvés előtt időt szentelhetsz rájuk. Nem szabad enni ételt 2 órával edzés előtt és 1 órával utána, de mindenképpen mérsékelten kell inni vizet kis kortyokban.
 • A képzésben a szerző szerint a legfontosabb a beteg pszichológiai hozzáállása lesz. Fontos, hogy minden gyakorlatot örömmel végezzünk, érezzük az izmok és az egész test mozgását, és érezzük azt is, hogyan hagyja el a betegség minden sejtet. Az ilyen megjelenítés a siker garanciája és jelentősen felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.
 • Fontos figyelni a környezetére. Jobb, ha egyedül és csendben végezzük a gyakorlatokat. Vannak, akik inkább zenére edzenek, de Norbekov ragaszkodik a teljes hallgatáshoz, mivel a zene elvonja a pácienst a saját gondolataitól, és nem teszi lehetővé az eredmény teljes megjelenítését. A lecke után ajánlott 5-7 percig csendben maradni, mélyen friss levegőt lélegezni és felismerni az edzés előnyeit. A betegnek el kell hinnie, hogy csak ő maga javíthatja egészségét.
 • Arra is érdemes emlékezni, hogy a vágy nélkül végzett torna nem hoz eredményt. Csak az önfejlesztés vágya segít a pozitív dinamika elérésében.

Fő komplexum

Norbekov (a gerincre vonatkozó torna a szerzőtől a legnépszerűbbnek számít a különböző korú betegek körében) bemelegítő gyakorlatokat tartalmaz a fő komplexumban, amely után a torna lépésről lépésre történik a nyaki, mellkasi és ágyéki csigolyák számára.

Torna Norbekov a gerincre, az ízületekre. Komplex gyakorlat, videóA bemelegítés számos egyszerű gyakorlatot tartalmaz, hogy felkészítse az izmokat a további stresszre:

 1. A tenyér ökölbe szorítása, majd az ujjak lazítása. Ebben az esetben a kezeit magának kell emelnie.
 2. Vállat vonva állva. Ebben az esetben a hát felső részét kell a lehető legnagyobb mértékben lekerekíteni.
 3. A vállak forgása álló helyzetben, karok leeresztve a test mentén. Ebben az esetben meg kell próbálnia, hogy ne mozgassa a test és a fej más részeit.
 4. Próbálja meg az egyik kezét a lehető legtöbbször visszahozni, miután a feje fölé emelte. Ugyanakkor vissza kell hoznia a másodkézlábat, de nem emelje meg, hanem engedje le.
 5. A medence forgása különböző irányokba. Mindkét oldalon ismételje meg legalább 10-szer. Ebben az esetben a tenyérnek az ágyéki régióra kell feküdnie.

Minden gyakorlatot 10-12 alkalommal hajtanak végre. Ezt követően folytathatja az egyes csigolyacsoportok fő komplexumát.A nyaki gerinc edzéséhez a gyakorlatokat világos sorrendben kell végrehajtani, amelyek biztosítják a helyes terhelést és kiküszöbölik a szövődmények valószínűségét.

Gyakorlatok a nyaki gerinc képzésére:

 1. A fej oldalra billen. Ebben az esetben meg kell próbálnia megérinteni a vállát a fülcimpával. Ismételje meg 10-szer mindkét irányban. Ezt követően néhány másodpercig próbálja a fejét a váll közelében tartani, hogy a nyaki izmok kifeszüljenek.
 2. A fej előre dől. A betegnek az állával meg kell próbálnia elérni a mellkasát, miközben a fejnek is követnie kell őt. Fuss 10-szer.
 3. Hajtsa hátrafelé az állát, amennyire csak lehetséges. Fuss 10-szer.
 4. A fej forgása az óramutató járásával megegyező és az óramutató járásával ellentétes irányba. A mozgásoknak lassúaknak, gördülékenyeknek, óvatosaknak kell lenniük. Forgassa el 15 másodpercig mindkét irányban.
 5. A lehető legközelebb hozza az állát a mellkasában, majd óvatosan fordítsa jobbra és balra a fejét. Tegye meg 10-szer mindkét irányban, próbálva nem felemelni az állát a mellkasáról.
 6. A fej hátradobása egyidejű relaxációval és a nyaki izmok feszültségével. Visszagurulás után a betegnek éreznie kell a nyak izmait, óvatosan meghúzza és fokozatosan ellazul. 20 másodperc

Az összes gyakorlatot álló helyzetben hajtják végre, a lábak széttartva vállszélességre, a karok pedig a test mentén kinyújtva. Ne használja a kezét, és ne próbálja megkönnyíteni a gyakorlatot.

Torna Norbekov a gerincre, az ízületekre. Komplex gyakorlat, videó

Ezt követően folytathatja a mellkasi csigolyák gyakorlatsorát. Ezeket is lépésről lépésre hajtják végre, ne szakítsák meg a sorrendet.

Gyakorlatok a mellkasi csigolyákra:

 1. Csatlakoztassa kezeit maga elé a zárban, majd próbálja meg egymás kezét nyomni. Ebben az esetben a betegnek feszültséget kell éreznie a mellcsigolyák területén. 20 másodperc
 2. A kéz csatlakoztatása a test mögötti zárhoz a fenék szintjén, majd a lapockák maximális csökkentése. Óvatosan kell hozni a lapockákat és ellazítani a mellkasi gerincet, de nem szabad leválasztani a kezeket. Ismételje meg 10-15 másodpercig.
 3. Az egyik váll leeresztése, míg a másik felemelése. Ismételje meg minden vállnál 10 lejtést és emelést.
 4. A testet különböző irányokba fordítja, így csak a váll és a mellkasi gerinc érintett. Végezzen 12-szer mindkét irányban.
 5. A testet előre döntse álló helyzetből. Ebben az esetben a betegnek nem szabad hajlítania a térdét, hanem a kezével kell megpróbálnia elérni a padlót. Lábak egymástól vállszélességig. Tegyen 10 hajlítást.

Torna Norbekov a gerincre, az ízületekre. Komplex gyakorlat, videóAz alapkomplexum befejezése után 2-3 percet pihenni kell, majd folytatni kell az ágyéki gerinc gyakorlatait. Minden mozgást következetesen, körültekintően és indokolatlan stressz nélkül kell végrehajtani.

Ágyéki gyakorlatok:

 1. A test oldalra fordítása. A medencének mozdulatlannak kell lennie, de az egész test simán jobbra és balra fordul. Ismételje meg 10-szer mindkét irányban.
 2. A lehető legnagyobb mértékben lazítson, majd engedje le a testet, lazítsa el a kezét. A lábaknak egyeneseknek kell lenniük, és a test úgy tűnik, hogy lóg a medencétől. Ebben az esetben meg kell érezni, hogy az ágyéki régió izmai hogyan lazulnak el.
 3. Legyél négykézláb és engedd le a fejed, majd a hátadat íeld felfelé, amennyire csak lehetséges, és próbálj 3-5 másodpercig ebben a helyzetben maradni. Ezután hajoljon le, és irányítsa felfelé az arcát. Ismételje meg 10-szer.
 4. Feküdj a hátadon. Kelj fel, és fogd meg a kezeddel a térdre hajlított lábakat. Ebben a helyzetben 10 másodpercig előre-hátra hintázzon.
 5. Vegyen állást - üljön a földön kinyújtott és összekapcsolt lábakkal. Hozza a testet a lehető legközelebb a lábához, nyújtva a karokat maga előtt. Végezzen el 10 hajlítást. A páciensnek éreznie kell, hogy a hát alsó részének izmai hogyan feszülnek meg, a feszültség elhagyja az egész testet.

Torna Norbekov a gerincre, az ízületekre. Komplex gyakorlat, videóTorna Norbekov a gerincre, az ízületekre. Komplex gyakorlat, videó

Miután ezt megtette, csak feküdjön a szőnyegen a "tengeri csillag" pózban legalább 7 percig.Éreznie kell minden izmot és a testmozgás előnyeit. Minden gyakorlatot simán és gondosan kell végrehajtani.

Az eredmény rögzítése

Norbekov (a szerzőtől a gerincre vonatkozó torna gyakran az egyetlen módszer a gerinc patológiáinak kezelésére a kezdeti szakaszban) felhívja a betegek figyelmét arra, hogy az eredmény megszilárdítása érdekében fontos a napi gyakorlás. Ezenkívül rá kell hangolódnia az órák pozitív hatására.

A szakember javasolja továbbá az edzés eredményének megszilárdítását a megfelelő táplálkozással, különösen ha túlsúlyos. A menüben növelni kell a zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék számát. Hasznos erjesztett tejtermékeket, szárított gyümölcsöket, első fogásokat használni.

Az étrendből ki kell zárni az édességeket, a füstölt húsokat, a pékárukat és a zsíros ételeket. Ezenkívül az adagoknak kicsieknek kell lenniük, és az étkezéseknek gyakran kell lenniük. Igyon több folyadékot, de kizárja az alkoholt, a szódát és a kávét.

Mikor várható a hatás

A testmozgás hatása nem várható néhány nappal a gyakorlat megkezdése után A tanfolyam minimális időtartama 4 hét legyen. De a technika szerzője azt állítja, hogy tartós eredmény csak rendszeres edzéssel és az étrend betartásával érhető el.

Norbekov egy egyedülálló technika szerzője, amelynek köszönhetően sok beteg megszabadul a mozgásszervi rendszer patológiáitól.

Norbekov gerinc- és ízületi tornáját manapság a legnépszerűbbnek és leghatékonyabbnak tartják, ezért a betegek szerte a világon használják.

Videó a témáról: Norbekov torna a gerinc számára

Gyakorlatok a gerinc számára Norbekov szerint:

Értékeld a cikket
Kozmetológia és plasztikai sebészet nőknek. A megjelenés javítása. Az arc és az arc javításának módjai, módszerei, eljárásai
Hozzászólni

Arc

Lábak

Haj